Öländska kroppkakor
Recept: Öländska kroppkakor
Ingredienser:
- 1 kg potatis
- 300 g rimmat fläsk
- 1 gul lök
- 2 tsk salt
- 1 dl vetemjöl
- Smör
- Lingonsylt
Gör så här:
- Skala och koka potatisen tills den är mjuk.
- Gröp ur potatisen och mosa den i en bunke.
- Finhacka löken och stek den tillsammans med fläsket tills det är genomstekt och fått en fin yta.
- Tillsätt den stekta löken och fläsket i potatismoset. Krydda med salt.
- Blanda i vetemjölet och arbeta degen till en jämn konsistens.
- Dela degen i mindre delar och forma dem till bollar.
- Koka bollarna i lättsaltat vatten i cirka 20 minuter, eller tills de flyter upp till ytan.
- Ta upp kroppkakorna och låt dem rinna av.
- Servera öländska kroppkakor med smör och lingonsylt.
Bon appétit!