Banh xeo – Vietnamesiska pannkakor
Banh xeo - Vietnamesiska pannkakor
Ingredienser:
- 200g risvete
- 300ml kokosmjölk
- 150ml vatten
- 1 tsk gurkmeja
- 1 lök, skivad
- 200g fläskkött, strimlat
- 200g räkor, skalade och rensade
- 100g böngroddar
- 1 gurka, strimlad
- 10-12 myntablad
- Nuoc cham-sås för servering
- Olja för stekning
- Salt och peppar efter smak
Gör så här:
- Blanda risvete och kokosmjölk i en skål och låt det stå och dra i ca 30 minuter.
- Tillsätt vatten, gurkmeja, salt och peppar till smeten och vispa väl.
- Stek löken i olja i en stekpanna tills den blir mjuk och genomskinlig.
- Tillsätt fläskköttet och stek tills det är genomstekt.
- Tillsätt räkorna och låt de steka tills de blir rosafärgade.
- Ta ut lök, fläskkött och räkor ur pannan och lägg åt sidan.
- I samma panna, tillsätt olja och häll i en slev av pannkakssmeten.
- Snurra pannan runt för att täcka hela botten med smeten.
- Strö ut lite böngroddar, lök, fläskkött och räkor på halva pannkakan.
- Vik pannkakan över fyllningen och stek på medelvärme tills den blir gyllenbrun och knaprig.
- Upprepa processen tills smeten och fyllningen tar slut.
- Servera Banh xeo varm med strimlad gurka, myntablad och nuoc cham-sås som tillbehör.
Viktigt:
Banh xeo är bäst när den serveras direkt efter tillagning för att behålla sin knapriga konsistens.