Klassisk kalops

Table
  1. Recept: Klassisk Kalops
    1. Ingredienser
    2. Gör så här

Recept: Klassisk Kalops

Ingredienser

  • 1 kg grytbitar av nöt (t.ex. högrev eller bog)
  • 2 stora gula lökar
  • 4 st morötter
  • 10 st hela kryddnejlikor
  • 4 st lagerblad
  • 10 st krossade svartpepparkorn
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 6 dl vatten
  • 3 msk vetemjöl
  • smör eller olja att steka i
  • salt och svartpeppar efter smak

Gör så här

  1. Steg 1: Skala och skär lökarna i grova bitar. Skala och skär morötterna i mindre bitar.
  2. Steg 2: Värm upp en stekpanna eller gryta med smör eller olja och bryn grytbitarna tills de fått fin färg.
  3. Steg 3: Lägg över grytbitarna i en stor gryta och tillsätt lök, morötter, kryddnejlikor, lagerblad, svartpepparkorn, ljus sirap och vatten.
  4. Steg 4: Låt grytan koka upp och sjud sedan på låg värme under lock i cirka 2-3 timmar, eller tills köttet är mört.
  5. Steg 5: Rör om mjölet med lite kallt vatten i en separat skål till en slät smet. Tillsätt sedan mjölsmeten i grytan, lite i taget, och rör om väl för att tjocka såsen. Låt sjuda i ytterligare 10-15 minuter.
  6. Steg 6: Smaka av med salt och svartpeppar. Servera kalopsen med kokt potatis, inlagda rödbetor och eventuellt lingonsylt.
You may also be interested in:  Chili con carne

För att få till en extra smakrik kalops kan du lägga i lite rödvinsvinäger eller en skvätt porter i grytan när den sjuder. Smaka av med salt och peppar efter eget tycke och smak.

Bulgogi på kyckling
LÄS
Anna Karlsson

Anna Karlsson

Hej! Jag är Anna Karlsson, en passionerad matälskare, och välkomnar dig till min kreativa matlagning. Här på bloggen delar jag med mig av min kärlek till matlagning och utforskar smakernas värld på ett unikt sätt. Från traditionella svenska rätter till internationella delikatesser, mitt mål är att inspirera dig att skapa en kulinarisk resa i ditt eget kök. Följ med mig när jag experimenterar, delar med mig av mina bästa recept och skapar mysiga matminnen. Tillsammans kommer vi att få smakerna att dansa och matlagningens magi att blomma - välkommen till mitt virtuella kök!

Go up