Klassisk kalops
Recept: Klassisk Kalops
Ingredienser
- 1 kg grytbitar av nöt (t.ex. högrev eller bog)
- 2 stora gula lökar
- 4 st morötter
- 10 st hela kryddnejlikor
- 4 st lagerblad
- 10 st krossade svartpepparkorn
- 0,5 dl ljus sirap
- 6 dl vatten
- 3 msk vetemjöl
- smör eller olja att steka i
- salt och svartpeppar efter smak
Gör så här
- Steg 1: Skala och skär lökarna i grova bitar. Skala och skär morötterna i mindre bitar.
- Steg 2: Värm upp en stekpanna eller gryta med smör eller olja och bryn grytbitarna tills de fått fin färg.
- Steg 3: Lägg över grytbitarna i en stor gryta och tillsätt lök, morötter, kryddnejlikor, lagerblad, svartpepparkorn, ljus sirap och vatten.
- Steg 4: Låt grytan koka upp och sjud sedan på låg värme under lock i cirka 2-3 timmar, eller tills köttet är mört.
- Steg 5: Rör om mjölet med lite kallt vatten i en separat skål till en slät smet. Tillsätt sedan mjölsmeten i grytan, lite i taget, och rör om väl för att tjocka såsen. Låt sjuda i ytterligare 10-15 minuter.
- Steg 6: Smaka av med salt och svartpeppar. Servera kalopsen med kokt potatis, inlagda rödbetor och eventuellt lingonsylt.
För att få till en extra smakrik kalops kan du lägga i lite rödvinsvinäger eller en skvätt porter i grytan när den sjuder. Smaka av med salt och peppar efter eget tycke och smak.