Gratinerad savoykål med parmesan
Recept: Gratinerad savoykål med parmesan
Ingredienser:
- 1 savoykål
- 50 g riven parmesanost
- 2 dl grädde
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- Salt och svartpeppar efter smak
Gör så här:
Steg 1: Förvärm ugnen till 200 grader.
Steg 2: Skär bort den nedre delen av savoykålen och eventuellt skadade blad.
Steg 3: Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten. Lägg i savoykålen och koka i ca 8-10 minuter tills den är något mjuk.
Steg 4: Ta upp kålen ur vattnet och låt den rinna av väl. Lägg den sedan i en ugnsfast form.
Steg 5: Strö över den riven parmesanosten och den finhackade vitlöken över savoykålen.
Steg 6: Häll grädden över kålen och krydda med salt och svartpeppar enligt smak.
Steg 7: Gratinera i ugnen i ca 25-30 minuter tills ytan är gyllenbrun och kålen har mjuknat helt.
Steg 8: Servera den gratinerade savoykålen med parmesan som tillbehör till exempelvis kött, fisk eller som en vegetarisk rätt.
Tips:
- Tillsätt gärna någon krydda som du tycker om, såsom timjan eller rosmarin, för att ge extra smak till rätten.
- Du kan även lägga till andra grönsaker, som morötter eller lök, för att variera receptet.