Julkola i tre smaker

Table
  1. Recept: Julkola i tre smaker
    1. Ingredienser:
    2. Gör så här:
    3. Tips:

Recept: Julkola i tre smaker

Ingredienser:

  • 500 gram socker
  • 200 gram sirap
  • 200 gram smör
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk salt
  • Till smacksåsen: havssalt
  • Valfri smak: t.ex. 100 gram hackad mörk choklad, 100 gram hackade nötter eller 1 tsk lakritspulver

Gör så här:

  1. Blanda socker, sirap, smör, grädde, vaniljsocker och salt i en stor kastrull.
  2. Koka upp och låt sjuda på medelvärme tills smeten når en temperatur på ca 120 °C. Använd en sockertermometer för att mäta temperaturen.
  3. Medan smeten kokar, förbered olika skålar eller plåtar med smakerna du vill prova.
  4. Tag kastrullen från värmen och häll en del av kolasmeten i varje skål/plåt med smak.
  5. I varje skål/plåt tillsätter du den valda smaken och rör om ordentligt.
  6. Låt kolan stelna helt och skär den sedan i bitar.
  7. Förvara kolan i lufttäta burkar eller i juliga cellofanpåsar.

You may also be interested in:  Janssons frestelse

Tips:

Om du vill ha extra julkänsla kan du smaksätta kolan med pepparkakskryddor eller saffran.

Prova att garnera kolan med hackade nötter, strössel eller havssalt för att lyfta smakerna ytterligare.

Banana split
LÄS
Anna Karlsson

Anna Karlsson

Hej! Jag är Anna Karlsson, en passionerad matälskare, och välkomnar dig till min kreativa matlagning. Här på bloggen delar jag med mig av min kärlek till matlagning och utforskar smakernas värld på ett unikt sätt. Från traditionella svenska rätter till internationella delikatesser, mitt mål är att inspirera dig att skapa en kulinarisk resa i ditt eget kök. Följ med mig när jag experimenterar, delar med mig av mina bästa recept och skapar mysiga matminnen. Tillsammans kommer vi att få smakerna att dansa och matlagningens magi att blomma - välkommen till mitt virtuella kök!

Go up