Janssons frestelse
Recept på Janssons frestelse
Ingredienser:
- Potatis - 1 kg
- Gul lök - 2 stora
- Ansjovisfiléer - 1 burk (ca 100 g)
- Grädde - 3 dl
- Ströbröd - 1/2 dl
- Smör - 50 g
- Salt och peppar
Gör så här:
- Skala och skär potatisen i tunna stavar eller skivor.
- Skala och skiva löken tunt.
- Smörj en ugnsform med smör.
- Varva potatis, lök och ansjovisfiléer i formen. Avsluta med ett lager potatis.
- Häll grädden över potatisen och krydda med lite salt och peppar.
- Smält smöret och blanda det med ströbrödet. Strö blandningen över potatisen.
- Täck formen med aluminiumfolie och grädda i ugnen på 200°C i cirka 45 minuter.
- Ta bort folien och grädda ytterligare 10-15 minuter tills ytan är gyllenbrun.
- Ta ut formen och låt Janssons frestelse svalna något innan servering.
Tips: Servera Janssons frestelse som en huvudrätt med en fräsch sallad vid sidan om eller som en del av en buffé.