Moussaka
Recept: Moussaka
Ingredienser:
- 500 g köttfärs
- 1 stor aubergine
- 2 potatisar
- 2 tomater
- 1 lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 tsk torkad oregano
- 1 tsk torkad timjan
- 1 dl rödvin
- 2 dl krossade tomater
- 1 dl béchamelsås
- 100 g riven ost
- Olja, salt och peppar
Gör såhär:
- Skär auberginen i tunna skivor och salta dem. Låt stå i cirka 15 minuter för att dra ut vätskan.
- Skala och skiva potatisen.
- Hetta upp olja i en stekpanna och stek lök och vitlök tills de blir genomskinliga.
- Tillsätt köttfärsen och stek den tills den blir genomstekt och får färg.
- Tillsätt torkade örter, salt, peppar, rött vin och krossade tomater. Låt koka på medelvärme i cirka 10-15 minuter.
- Skölj av aubergineskivorna och torka dem med hushållspapper.
- Hetta upp olja i en annan stekpanna och stek aubergineskivorna tills de får fin färg på båda sidor.
- Ta fram en ugnsform och börja med ett lager potatisskivor.
- Lägg sedan ett lager aubergine och sedan köttfärsblandningen. Upprepa tills alla ingredienser är slut.
- Avsluta med ett lager potatisskivor och häll över béchamelsås.
- Grädda moussakan i ugnen på 200 grader i cirka 45 minuter eller tills den får fin färg.
- Ta ut moussakan ur ugnen och strö över riven ost.
- Gratinera ytterligare i ugnen i cirka 10 minuter tills osten har smält och fått fin färg.
- Ta ut moussakan och låt den svalna något innan servering.
Tips:
Servera moussakan tillsammans med en fräsch sallad och ett gott bröd.