Moussaka

Table
  1. Recept: Moussaka
    1. Ingredienser:
    2. Gör såhär:

Recept: Moussaka

Ingredienser:

  • 500 g köttfärs
  • 1 stor aubergine
  • 2 potatisar
  • 2 tomater
  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 dl rödvin
  • 2 dl krossade tomater
  • 1 dl béchamelsås
  • 100 g riven ost
  • Olja, salt och peppar

Gör såhär:

  1. Skär auberginen i tunna skivor och salta dem. Låt stå i cirka 15 minuter för att dra ut vätskan.
  2. Skala och skiva potatisen.
  3. Hetta upp olja i en stekpanna och stek lök och vitlök tills de blir genomskinliga.
  4. Tillsätt köttfärsen och stek den tills den blir genomstekt och får färg.
  5. Tillsätt torkade örter, salt, peppar, rött vin och krossade tomater. Låt koka på medelvärme i cirka 10-15 minuter.
  6. Skölj av aubergineskivorna och torka dem med hushållspapper.
  7. Hetta upp olja i en annan stekpanna och stek aubergineskivorna tills de får fin färg på båda sidor.
  8. Ta fram en ugnsform och börja med ett lager potatisskivor.
  9. Lägg sedan ett lager aubergine och sedan köttfärsblandningen. Upprepa tills alla ingredienser är slut.
  10. Avsluta med ett lager potatisskivor och häll över béchamelsås.
  11. Grädda moussakan i ugnen på 200 grader i cirka 45 minuter eller tills den får fin färg.
  12. Ta ut moussakan ur ugnen och strö över riven ost.
  13. Gratinera ytterligare i ugnen i cirka 10 minuter tills osten har smält och fått fin färg.
  14. Ta ut moussakan och låt den svalna något innan servering.
You may also be interested in:  Fläskytterfilé i ugn

Tips:

Servera moussakan tillsammans med en fräsch sallad och ett gott bröd.

Sesam- och morotsbiffar med hummus och fetaost
LÄS
Anna Karlsson

Anna Karlsson

Hej! Jag är Anna Karlsson, en passionerad matälskare, och välkomnar dig till min kreativa matlagning. Här på bloggen delar jag med mig av min kärlek till matlagning och utforskar smakernas värld på ett unikt sätt. Från traditionella svenska rätter till internationella delikatesser, mitt mål är att inspirera dig att skapa en kulinarisk resa i ditt eget kök. Följ med mig när jag experimenterar, delar med mig av mina bästa recept och skapar mysiga matminnen. Tillsammans kommer vi att få smakerna att dansa och matlagningens magi att blomma - välkommen till mitt virtuella kök!

Go up