Saffransgifflar
Recept: Saffransgifflar
Ingredienser:
- 250g smör
- 2dl mjölk
- 50g jäst
- 1g saffran
- 1dl socker
- 1 tsk salt
- ca. 800g vetemjöl
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke och smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken till det smälta smöret och värm försiktigt upp till fingervärme (ca. 37°C).
- Häll den ljumma vätskan över jästen och rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt saffran och rör om.
- I en separat skål, blanda socker, salt och mjöl. Tillsätt mjölblandningen till degvätskan lite i taget och arbeta degen tills den är smidig och elastisk.
- Täck bunken med en kökshandduk och låt degen jäsa i ca. 1 timme eller tills den har dubblats i storlek.
- Sätt ugnen på 225°C. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i två och kavla ut varje del till en rektangel.
- Skär rektangeln i mindre trekanter och rulla ihop dem från långsidan mot spetsen så att de bildar gifflar. Lägg dem på en bakplåtspapperklädd plåt.
- Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker för extra dekoration.
- Grädda mitt i ugnen i ca. 10-12 minuter eller tills de är gyllenbruna och genomgräddade. Låt svalna på galler under en bakduk.
Tips:
Servera de saffransgifflar med smör och ett varmt glas mjölk eller som ett juligt fikatillbehör.