Saffransgifflar

Table
 1. Recept: Saffransgifflar
  1. Ingredienser:
  2. Gör så här:
  3. Tips:

Recept: Saffransgifflar

Ingredienser:

 • 250g smör
 • 2dl mjölk
 • 50g jäst
 • 1g saffran
 • 1dl socker
 • 1 tsk salt
 • ca. 800g vetemjöl

Gör så här:

 1. Smula jästen i en bunke och smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken till det smälta smöret och värm försiktigt upp till fingervärme (ca. 37°C).
 2. Häll den ljumma vätskan över jästen och rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt saffran och rör om.
 3. I en separat skål, blanda socker, salt och mjöl. Tillsätt mjölblandningen till degvätskan lite i taget och arbeta degen tills den är smidig och elastisk.
 4. Täck bunken med en kökshandduk och låt degen jäsa i ca. 1 timme eller tills den har dubblats i storlek.
 5. Sätt ugnen på 225°C. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i två och kavla ut varje del till en rektangel.
 6. Skär rektangeln i mindre trekanter och rulla ihop dem från långsidan mot spetsen så att de bildar gifflar. Lägg dem på en bakplåtspapperklädd plåt.
 7. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker för extra dekoration.
 8. Grädda mitt i ugnen i ca. 10-12 minuter eller tills de är gyllenbruna och genomgräddade. Låt svalna på galler under en bakduk.

Tips:

You may also be interested in:  Enkel milkshake

Servera de saffransgifflar med smör och ett varmt glas mjölk eller som ett juligt fikatillbehör.

Hemgjord pasta
LÄS
Anna Karlsson

Anna Karlsson

Hej! Jag är Anna Karlsson, en passionerad matälskare, och välkomnar dig till min kreativa matlagning. Här på bloggen delar jag med mig av min kärlek till matlagning och utforskar smakernas värld på ett unikt sätt. Från traditionella svenska rätter till internationella delikatesser, mitt mål är att inspirera dig att skapa en kulinarisk resa i ditt eget kök. Följ med mig när jag experimenterar, delar med mig av mina bästa recept och skapar mysiga matminnen. Tillsammans kommer vi att få smakerna att dansa och matlagningens magi att blomma - välkommen till mitt virtuella kök!

Go up