Surkål - syrad vitkål
Surkål - syrad vitkål
Ingredienser:
- 1 vitkålshuvud
- 2 msk salt
- 4 dl vatten
Tillagning:
- Skär vitkålen i tunna strimlor.
- Massera saltet i vitkålen ordentligt för att mjuka upp den och frigöra vätska.
- Lägg vitkålstrimlorna i en stor glasburk och pressa ner dem ordentligt med hjälp av en tallrik eller vikt.
- Häll vattnet över vitkålen i burken så att den täcks helt.
- Täck över burken med ett lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 3-5 dagar.
- Efter några dagar kommer kålen att börja fermentera. Var noga med att öppna burken varje dag för att släppa ut eventuell överskottsgas.
- Efter 3-5 dagar är surkålen klar att ätas. Förvara den i kylskåpet för bästa hållbarhet.
Tips:
Byt gärna ut en del av vitkålen mot andra grönsaker som rödkål, morötter eller äpple för lite extra smak och variation.