Coda alla Vaccinara Bräserad oxsvans på romerskt vis
Coda alla Vaccinara
Ingredienser:
- 1 kg oxsvans
- 4 skivor bacon
- 2 lökar
- 3 morötter
- 3 selleristjälkar
- 4 vitlöksklyftor
- 1 flaska rött vin
- 500 ml köttbuljong
- 400 g krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 2 msk olivolja
- 2 tsk torkad rosmarin
- 2 tsk torkad timjan
- Salt och peppar efter smak
Tillagning:
- Salta och peppra oxsvansen. Hetta upp olivoljan i en stor gryta och bryn oxsvansen på hög värme tills den fått fin färg.
- Tillsätt bacon, lök, morötter, selleri och vitlök. Stek i några minuter tills grönsakerna blivit mjuka.
- Häll i rött vin och låt koka upp. Låt sedan sjuda i cirka 10 minuter tills alkoholen har förångats.
- Tillsätt buljong, krossade tomater, tomatpuré, rosmarin och timjan. Rör om och låt sjuda under lock på låg värme i cirka 4-5 timmar tills oxsvansen är mör och mört.
- Ta bort oxsvansen från grytan och dra av köttet från benen. Skär köttet i mindre bitar och lägg tillbaka i såsen.
- Låt allt sjuda utan lock i ytterligare 10-15 minuter tills såsen har reducerats och tjocknat något.
- Servera Coda alla Vaccinara varm med ris, pasta eller rostade grönsaker.
Viktigt: Var noga med att bräsa oxsvansen ordentligt, så att den blir riktigt mört och får mycket smak.