Gotlandslimpa
Recept på Gotlandslimpa
Ingredienser:
- 500g vetemjöl
- 10g jäst
- 5 dl vatten
- 1 tsk salt
- 1 tsk socker
- 1 msk olivolja
- 1 dl surdeg (valfritt)
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av vattnet. Rör om tills jästen har lösts upp.
- Tillsätt resten av vattnet, salt, socker, olivolja och eventuell surdeg. Blanda väl.
- Tillsätt vetemjölet och arbeta degen tills den blir smidig och elastisk. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme eller tills den har dubblats i storlek.
- Sätt ugnen på 225°C och placera en ugnsform med vatten i botten för att skapa ånga.
- Forma degen till en limpa och lägg den på en bakpappersklädd plåt. Skär några snitt i limpan med en vass kniv.
- Grädda Gotlandslimpan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter tills den har fått en fin gyllenbrun färg.
- Ta ut limpan ur ugnen och låt den svalna på ett galler innan den serveras.
Njut av din nybakade Gotlandslimpa!