Halstrad röding med kantarellpotatis
Halstrad röding med kantarellpotatis
Ingredienser:
- 4 stycken rödingsfiléer
- 500 gram färsk kantareller
- 500 gram färskpotatis
- 1 stor gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 matskedar smör
- 1 matsked olivolja
- 1 dl färsk dill, hackad
- 1 dl färsk persilja, hackad
- 1 dl torrt vitt vin
- Salt och peppar efter smak
Gör så här:
- Skölj och rensa kantarellerna ordentligt. Skär de större kantarellerna i mindre bitar.
- Skala och skär löken i tunna skivor. Hacka vitlöksklyftorna fint.
- Skrubba färskpotatisen noggrant och skär i mindre bitar om det behövs.
- Smält smöret i en stor stekpanna och tillsätt olivoljan.
- Stek lök och vitlök tills det blir mjukt och genomskinligt.
- Tillsätt kantarellerna och potatisen i stekpannan och stek på medelhög värme i ca 7-8 minuter eller tills potatisen är genomstekt.
- Tillsätt dill och persilja och rör om väl.
- Häll i vinet och låt koka upp. Låt sedan sjuda i ytterligare några minuter.
- Krydda med salt och peppar efter smak.
- Medan kantarellpotatisen steker, förbered rödingsfiléerna. Skölj och torka dem försiktigt med hushållspapper.
- Salta och peppra fisken på båda sidor.
- Hetta upp en separat stekpanna med lite smör eller olivolja.
- Stek rödingsfiléerna på medelhög till hög värme, ca 2-3 minuter per sida, eller tills de är genomstekta och har en fin stekyta.
- Servera den halstrade rödingen med den smakrika kantarellpotatisen och toppa eventuellt med lite extra färsk dill.
Tips:
Variera gärna receptet genom att tillsätta andra örter eller grönsaker som du tycker om. Du kan även ersätta rödingen med annan fisk, såsom lax eller gös.