Hel kyckling med rosmarin- och citronsmör
Recept: Hel kyckling med rosmarin- och citronsmör
Ingredienser:
- 1 hel kyckling
- 100 g smör
- 1 citron
- 2 msk färsk rosmarin
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
Gör så här:
- Börja med att förbereda kycklingen genom att ta bort eventuellt överflödigt fett och tvätta den noga under kallt vatten. Torka sedan kycklingen med hushållspapper.
- I en skål, blanda smöret tillsammans med finrivet skal från citronen, färsk rosmarin, salt och svartpeppar. Blanda ordentligt för att få en jämn smet.
- Separera försiktigt skinnet från kycklingen genom att försiktigt föra in fingrarna mellan skinnet och köttet. Var försiktig så att du inte bryter skinnet. Fördela sedan rosmarin- och citronsmöret under skinnet på kycklingen. Smörj även in det över hela ytterytan för extra smak.
- Placera kycklingen i en ugnsfast form och stek den i ugnen på 180°C i cirka 1,5-2 timmar, eller tills innertemperaturen når 75-80°C.
- Ta ut kycklingen ur ugnen och låt den vila i några minuter innan du skär upp den. Servera med dina favorittillbehör och njut!
Tips: För att få extra saftigt kött kan du marinera kycklingen i rosmarin- och citronsmöret över natten innan tillagning.