Helstekt kyckling i ugn
Recept: Helstekt kyckling i ugn
Ingredienser:
- 1 hel kyckling
- 2 msk olivolja
- 2 tsk salt
- 2 tsk paprikapulver
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 tsk lökpulver
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk torkad rosmarin
- 1 tsk svartpeppar
- 1 citron, skivad
- 1 lök, skivad
Gör såhär:
- Förvärm ugnen till 175°C.
- Rengör kycklingen och ta bort eventuellt överflödigt fett och fjädrar.
- Blanda olivolja, salt, paprikapulver, vitlökspulver, lökpulver, torkad timjan, torkad rosmarin och svartpeppar i en skål.
- Gnid in kycklingen med kryddblandningen både på insidan och utsidan.
- Placera citronskivor och lökskivor i kycklingens buk.
- Lägg kycklingen i en ugnsfast form eller på en ugnsplåt och täck den med folie.
- Stek kycklingen i ugnen i 1,5 till 2 timmar, eller tills innertemperaturen når 75°C.
- Ta av folien och stek kycklingen i ytterligare 15-20 minuter för att få en krispigare yta.
- Ta ut kycklingen från ugnen och låt den vila i 10 minuter innan du skär upp den.
- Servera med dina favorittillbehör och njut av en köttig och saftig helstekt kyckling!
Viktigt:
Var noga med att kontrollera kycklingens innertemperatur för att säkerställa att den är genomstekt. Kycklingköttet ska nå en innertemperatur på minst 75°C för att vara säkert att äta. Använd gärna en köttermometer för att enkelt kunna mäta temperaturen.