Hjortstek med rostad rotselleri stuvad skogssvamp och tranbärschutney
Table
Recept: Hjortstek med rostad rotselleri, stuvad skogssvamp och tranbärschutney
Ingredienser:
- 1 kg hjortstek
- 500 g rotselleri
- 300 g skogssvamp
- 100 g tranbär
- 1 dl rödvin
- 2 dl grädde
- 1 lök
- 2 vitlöksklyftor
- Olivolja
- Smör
- Timjan
- Salt och peppar
Gör så här:
- Rosta rotselleri: Skala och skär rotsellerin i mindre bitar. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och ringla över olivolja. Salta och peppra efter smak. Rosta i ugnen på 200°C i ca 30 minuter tills rotsellerin är mjuk och har fått fin färg.
- Stek hjortsteken: Krydda hjortsteken med salt, peppar och timjan. Bryn den i smör på hög värme i en stekpanna, ca 2 minuter per sida. Sänk sedan värmen och fortsätt steka i ca 20 minuter för mediumstekt. Låt steken vila i folie innan den skärs upp.
- Stuvad skogssvamp: Hacka lök och vitlök. Fräs dem i smör i en kastrull tills de blir mjuka. Skär skogssvampen i mindre bitar och tillsätt i kastrullen. Stek tills svampen har mjuknat och fått fin färg. Häll i rödvin och låt det koka till hälften. Tillsätt grädde och låt såsen sjuda i ca 5 minuter tills den tjocknar något. Smaka av med salt och peppar.
- Tranbärschutney: Koka tranbär och socker i en kastrull på medelhög värme. Rör om då och då tills bären spricker och sockret har smält samman till en chutneyliknande konsistens. Låt svalna.
- Servera: Skär hjortsteken i skivor och lägg upp på tallrikar. Servera med rostad rotselleri, stuvad skogssvamp och tranbärschutney.
Tips:
- Byt ut hjortsteken mot nötkött eller kyckling om du föredrar det.
- Tillsätt lite färsk persilja eller rosmarin för extra smak.
- Servera med kokt potatis eller en grönsallad för en komplett måltid.
Lämna ett svar