Hjortstek med rostad rotselleri stuvad skogssvamp och tranbärschutney

Table
  1. Recept: Hjortstek med rostad rotselleri, stuvad skogssvamp och tranbärschutney
    1. Ingredienser:
    2. Gör så här:
    3. Tips:

Recept: Hjortstek med rostad rotselleri, stuvad skogssvamp och tranbärschutney

Ingredienser:

  • 1 kg hjortstek
  • 500 g rotselleri
  • 300 g skogssvamp
  • 100 g tranbär
  • 1 dl rödvin
  • 2 dl grädde
  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • Olivolja
  • Smör
  • Timjan
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Rosta rotselleri: Skala och skär rotsellerin i mindre bitar. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och ringla över olivolja. Salta och peppra efter smak. Rosta i ugnen på 200°C i ca 30 minuter tills rotsellerin är mjuk och har fått fin färg.
  2. Stek hjortsteken: Krydda hjortsteken med salt, peppar och timjan. Bryn den i smör på hög värme i en stekpanna, ca 2 minuter per sida. Sänk sedan värmen och fortsätt steka i ca 20 minuter för mediumstekt. Låt steken vila i folie innan den skärs upp.
  3. Stuvad skogssvamp: Hacka lök och vitlök. Fräs dem i smör i en kastrull tills de blir mjuka. Skär skogssvampen i mindre bitar och tillsätt i kastrullen. Stek tills svampen har mjuknat och fått fin färg. Häll i rödvin och låt det koka till hälften. Tillsätt grädde och låt såsen sjuda i ca 5 minuter tills den tjocknar något. Smaka av med salt och peppar.
  4. Tranbärschutney: Koka tranbär och socker i en kastrull på medelhög värme. Rör om då och då tills bären spricker och sockret har smält samman till en chutneyliknande konsistens. Låt svalna.
  5. Servera: Skär hjortsteken i skivor och lägg upp på tallrikar. Servera med rostad rotselleri, stuvad skogssvamp och tranbärschutney.
You may also be interested in:  Pulled pork

Tips:

  • Byt ut hjortsteken mot nötkött eller kyckling om du föredrar det.
  • Tillsätt lite färsk persilja eller rosmarin för extra smak.
  • Servera med kokt potatis eller en grönsallad för en komplett måltid.
Ramslöksolja
LÄS
Anna Karlsson

Anna Karlsson

Hej! Jag är Anna Karlsson, en passionerad matälskare, och välkomnar dig till min kreativa matlagning. Här på bloggen delar jag med mig av min kärlek till matlagning och utforskar smakernas värld på ett unikt sätt.Från traditionella svenska rätter till internationella delikatesser, mitt mål är att inspirera dig att skapa en kulinarisk resa i ditt eget kök. Följ med mig när jag experimenterar, delar med mig av mina bästa recept och skapar mysiga matminnen.Tillsammans kommer vi att få smakerna att dansa och matlagningens magi att blomma - välkommen till mitt virtuella kök!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Go up

Underbarbrygga använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats.