Lökpaj
Recept: Lökpaj
Ingredienser:
- 4 stora lökar, skivade
- 2 msk smör
- 1 tsk socker
- 2 dl mjöl
- 100 g smör, rumstemperatur
- 2 msk kallt vatten
- 2 ägg
- 2 dl mjölk
- Salt och peppar efter smak
Gör såhär:
- Börja med att förbereda pajdegen. Blanda mjöl och smör i en skål tills det blir en smulig massa.
- Tillsätt vatten och knåda samman till en deg. Låt vila i kylskåp i ca 30 minuter.
- Under tiden kan du förbereda fyllningen. Smält smör i en stekpanna och tillsätt de skivade lökarna.
- Stek lökarna på medelhög värme tills de blir mjuka och gyllenbruna. Strö över sockret och låt löken karamellisera något.
- Ta ut pajdegen från kylskåp och kavla ut den till en rund form. Placera degen i en pajform och tryck ut den ordentligt.
- Förgrädda pajskalet i ugnen på 180 grader i cirka 10 minuter.
- I en skål, vispa ägg och mjölk tills det blandas väl. Krydda med salt och peppar.
- Ta ut pajskalet från ugnen och fyll det med den stekta löken. Häll över ägg- och mjölkblandningen.
- Grädda lökpajen i ugnen på 200 grader i cirka 30-35 minuter, eller tills den fått en fin gyllenbrun färg.
- Ta ut pajen från ugnen och låt den svalna något innan servering.
Bon appétit!