Rabarberchutney
Rabarberchutney
Ingredienser:
- 4 stjälkar rabarber, skurna i bitar
- 1 lök, hackad
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 1 dl socker
- 1 dl äppelcidervinäger
- 1 tsk ingefära, riven
- 1 krm kanel
- 1 krm kryddpeppar
- 1 nypa salt
- 1 msk olivolja
Gör så här:
- Värm olivoljan i en kastrull och tillsätt lök och vitlök. Fräs på medelvärme tills löken blir mjuk och genomskinlig.
- Tillsätt rabarberbitarna, socker, äppelcidervinäger, ingefära, kanel, kryddpeppar och salt. Rör om ordentligt så att allt blandas väl.
- Sänk värmen till låg och låt chutneyn sjuda under lock i ca 30-40 minuter, eller tills rabarbern är mjuk och chutneyn har tjocknat något.
- Ta av kastrullen från värmen och låt chutneyn svalna helt.
- Häll upp chutneyn i väl rengjorda glasburkar och förvara i kylen. Kan också frysas om så önskas.
Serveringstips:
Servera rabarberchutney som tillbehör till grillade rätter, på smörgås med ost eller som smakrik topping till köttbullar.
Viktigt att veta:
Rabarberchutney kan vara stark i smaken, så justera sockermängden efter egen smak.