Rågbullar med kavringsmak
Rågbullar med kavringsmak
Ingredienser:
- 3 dl rågmjöl
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl kavringssmulor
- 25 g jäst
- 2 tsk salt
- 2 tsk socker
- 2 dl vatten
- 1 dl mjölk
- Smör till pensling
Gör så här:
- 1. Blanda rågmjöl, vetemjöl, kavringssmulor, jäst, salt och socker i en bunke.
- 2. Värm vattnet och mjölken tills det blir fingervarmt, och häll sedan vätskan över mjölblandningen.
- 3. Arbeta degen smidig och låt den jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
- 4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den ytterligare några minuter.
- 5. Dela degen i 12 lika stora bitar och forma dem till bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- 6. Låt bullarna jäsa övertäckta i rumstemperatur i cirka 40-45 minuter tills de har dubblats i storlek.
- 7. Sätt ugnen på 225 grader.
- 8. Smält smör och pensla bullarna med det.
- 9. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 12-15 minuter eller tills de har fått fin färg.