Shashlik med adjika – Grillspett med kryddig tomatsås
Shashlik med adjika – Grillspett med kryddig tomatsås
Ingredienser:
- 500 g fläskkött (t.ex. skinkstek eller kotlett)
- 1 röd paprika
- 1 gul lök
- 1 dl olivolja
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk tomatpuré
- 1 tsk sambal oelek (kan justeras efter smak)
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
Gör så här:
- Skär köttet i bitar, ca 3x3 cm stora.
- Skär paprikan och löken i bitar ungefär samma storlek som köttet.
- I en skål, blanda olivolja, pressad vitlök, tomatpuré, sambal oelek, paprikapulver, spiskummin, salt och svartpeppar.
- Lägg köttet och grönsakerna i marinaden och blanda väl.
- Täck skålen och låt stå i kylskåpet i minst 2 timmar, helst över natten.
- Trä kött och grönsaker på grillspett.
- Grilla spetten på medelhög värme i ca 10-12 minuter, eller tills köttet är genomstekt.
- Servera shashlik med adjika – grillspett med kryddig tomatsås tillsammans med ris, sallad eller bröd.
Tips: För extra saftiga spett kan du pensla dem med marinaden under grillningen.
Adjika: För att göra den kryddiga tomatsåsen adjika, mixa 2-3 tomater, 1 röd paprika, 2 vitlöksklyftor, 1 tsk sambal oelek, saften av 1 citron, salt och svartpeppar efter smak. Servera vid sidan av shashliken.