Surdegsbröd

Table
  1. Recept på Surdegsbröd
    1. Ingredienser:
    2. Gör så här:
    3. Tips:
    4. Servering:

Recept på Surdegsbröd

Ingredienser:

  • 500 g vetemjöl
  • 350 ml vatten
  • 150 g surdeg
  • 10 g salt

You may also be interested in:  Fläskytterfilé i ugn

Gör så här:

  1. Blanda vetemjöl och vatten i en stor skål.
  2. Tillsätt surdegen och saltet.
  3. Knåda degen väl i ca 10 minuter tills den är elastisk och inte klibbig.
  4. Täck degen med en kökshandduk och låt den vila i rumstemperatur i 12-24 timmar.
  5. Värm upp ugnen till 250°C och placera en gjutjärnsgryta i ugnen.
  6. Klä en skärbräda med bakplåtspapper.
  7. Häll ut degen på mjölat bakbord och forma den till en rund brödlimpa.
  8. Lägg brödlimpan på skärbrädan och täck den med en kökshandduk. Låt den jäsa i 30-60 minuter.
  9. Lyft upp brödet med bakplåtspapperet och lägg det försiktigt i den varma gjutjärnsgrytan.
  10. Sätt på locket och grädda brödet i ugnen i 30 minuter.
  11. Ta av locket och grädda brödet i ytterligare 15-20 minuter tills det är gyllenbrunt och har en krispig skorpa.
  12. Ta ut brödet från ugnen och låt det svalna på ett galler.

Tips:

För att få en extra luftig konsistens på brödet kan du sätta en bunke med vatten i ugnen under gräddning.

Servering:

You may also be interested in:  Ugnspannkaka (grundrecept)

Servera det nybakade surdegsbrödet med smör och ditt favoritmellanlägg, eller använd det till att göra smörgåsar.

Prinsesstårta med hallonsylt
LÄS
Anna Karlsson

Anna Karlsson

Hej! Jag är Anna Karlsson, en passionerad matälskare, och välkomnar dig till min kreativa matlagning. Här på bloggen delar jag med mig av min kärlek till matlagning och utforskar smakernas värld på ett unikt sätt. Från traditionella svenska rätter till internationella delikatesser, mitt mål är att inspirera dig att skapa en kulinarisk resa i ditt eget kök. Följ med mig när jag experimenterar, delar med mig av mina bästa recept och skapar mysiga matminnen. Tillsammans kommer vi att få smakerna att dansa och matlagningens magi att blomma - välkommen till mitt virtuella kök!

Go up