Älgfilé med svartvinbärssås
Recept: Älgfilé med svartvinbärssås
Ingredienser:
- 600g älgfilé
- 2 dl svartvinbärssaft
- 1 dl rött vin
- 1 lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 2 msk smör
- 3 dl grädde
- 1 tsk maizena
- Salt och peppar efter smak
Gör så här:
- Börja med att skära älgfilén i tunna skivor, ca 1 cm tjocka.
- Hetta upp en stekpanna med smör och stek älgfilén på hög värme i cirka 1-2 minuter per sida. Krydda med salt och peppar.
- Ta upp köttet från pannan och lägg det åt sidan för att vila.
- I samma stekpanna, tillsätt finhackad lök och pressad vitlök. Fräs på medelvärme tills löken blir mjuk och genomskinlig.
- Tillsätt svartvinbärssaft och rött vin i pannan, låt det koka upp och reducera i cirka 5 minuter.
- Tillsätt grädde och låt såsen sjuda i ytterligare 5-10 minuter, tills den tjocknar något.
- Blanda maizena med lite kallt vatten och rör ner i såsen för att ytterligare tjockna den.
- Placera älgfiléskivorna på tallrikar och häll över den färdiga svartvinbärssåsen.
- Serv