Kombucha
Recept på Kombucha
Ingredienser:
- 1 scoby (symbiotisk kultur av bakterier och jäst)
- 4 påsar svart te
- 1 liter vatten
- 1 dl socker
- 1 liter fermenterad Kombucha som startvätska
Gör såhär:
- Steg 1: Koka upp 1 liter vatten och låt teet dra i vattnet i cirka 10 minuter.
- Steg 2: Ta bort tepåsarna och tillsätt sockret. Rör om tills sockret är helt upplöst.
- Steg 3: Låt teblandningen svalna till rumstemperatur, detta kan ta några timmar.
- Steg 4: Häll i teblandningen i en ren glaskanna med hjälp av en sil. Tillsätt den fermenterade Kombucha-vätskan och scobyn.
- Steg 5: Täck glaskannan med en tunn kökshandduk och låt den stå i rumstemperatur, på en mörk plats, i cirka 7-10 dagar. Under denna tid kommer scobyn att fermentera teet.
- Steg 6: Efter den önskade fermenteringstiden, prova Kombuchan för att se om den har nått den smak du vill ha. Om ja, då är den färdig!
- Steg 7: Häll upp Kombucha i flaskor eller glasburkar och förvara dem i kylskåp för att stoppa den fortsatta fermenteringen.
Viktigt: Var noga med att hålla utrustningen och arbetsytor rena för att förhindra kontaminering av skadliga bakterier. Om scobyn utvecklar mögel eller om Kombuchan börjar lukta illa, släng den och börja om med nya ingredienser.
Detta är grunden för att göra Kombucha, men experimentera gärna med olika smaksättningar genom att tillsätta frukt eller örter.