Rustik portergryta med palsternacksmos
Rustik portergryta med palsternacksmos
Ingredienser:
- 600g grytbitar av nötkött
- 2 palsternackor
- 4 morötter
- 2 gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 3 dl mörk porter
- 4 dl köttbuljong
- 2 msk tomatpuré
- 2 msk vetemjöl
- 1 kvist färsk rosmarin
- 1 kvist färsk timjan
- 2 st lagerblad
- Salt och peppar efter smak
Tillagning:
Steg 1: Hacka lök och vitlök fint. Skala och skär palsternacka och morötter i jämnstora bitar.
Steg 2: Hetta upp lite olja i en gryta och bryn köttbitarna på hög värme tills de fått fin färg. Ta sedan upp köttet och lägg åt sidan.
Steg 3: I samma gryta, lägg i lök och vitlök och stek tills de mjuknar och blir genomskinliga. Tillsätt sedan tomatpuré och vetemjöl, och rör om så att allt blandas väl.
Steg 4: Häll i porter och köttbuljong i grytan. Tillsätt lagerblad, rosmarin och timjan. Lägg tillbaka köttbitarna och låt grytan sjuda på låg värme under lock i ca 2 timmar, eller tills köttet är mört och grytan har reducerats till önskad konsistens. Rör om då och då och smaka av med salt och peppar.
Steg 5: Under tiden grytan kokar, koka palsternacka och morötter i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Mosa sedan dem tillsammans till ett mos med hjälp av en potatispress eller en gaffel. Smaka av moset med salt och peppar.
Steg 6: Servera den rustika portergrytan tillsammans med palsternacksmoset och eventuellt ett gott bröd.