Rödbetskaka med frosting
Recept: Rödbetskaka med frosting
Ingredienser:
- 200g rödbetor
- 200g smör
- 200g socker
- 4 ägg
- 200g mjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 200g färskost
- 100g florsocker
- rivet skal från 1 citron
Tillagning:
- Skala och riv rödbetorna. Pressa ut vätskan och ställ åt sidan.
- Vispa smör och socker tills det är fluffigt och ljusgult.
- Tillsätt äggen ett i taget, och vispa ordentligt efter varje ägg.
- Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat skål.
- Rör ner rödbetsrivet i smeten, och tillsätt sedan den torra ingrediensblandningen.
- Häll smeten i en smord och bröad bakform.
- Grädda kakan i ugnen på 180°C i cirka 45-50 minuter, eller tills den är genomgräddad.
- Låt kakan svalna helt innan du tar ut den ur formen.
- Blanda färskost, florsocker och citronskal till frostingen.
- Bred frostingen jämnt över kakan när den är helt sval.
- Dekorera med färskriven citronskal eller valfria toppingar.
Tips: För att ge kakan extra saftighet kan du tillsätta 1 dl mandelmjöl i smeten. Du kan också experimentera med olika frostingar och toppingar för att variera smaken.