Baguette
Recept på Baguette
Ingredienser:
- 500g vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1 tsk socker
- 1 påse (7g) torrjäst
- 4 dl ljummet vatten
Gör så här:
- Blanda vetemjöl, salt och socker i en stor skål.
- Smula ned torrjästen och rör om för att blanda väl.
- Tillsätt ljummet vatten och blanda om tills en deg börjar bildas.
- Knåda degen på ett mjölat bakbord i cirka 10 minuter, eller tills degen är elastisk och smidig.
- Lägg degen i en oljad skål och täck över med en kökshandduk. Låt degen jäsa i ca 1-2 timmar, eller tills den har dubblats i storlek.
- Värm ugnen till 230°C. Placera en bakplåt med vatten i ugnen för att skapa ånga.
- Knåda degen igen på det mjölade bakbordet för att ta bort eventuella luftbubblor.
- Forma degen till baguetter och placera dem på en bakplåt täckt med bakpapper.
- Skär några sneda snitt i toppen av baguetterna med en vass kniv.
- Grädda i ugnen i ca 20-25 minuter eller tills de har fått en gyllene färg och låter ihåliga när man knackar på undersidan.
- Ta ut baguetterna från ugnen och låt dem svalna på ett galler.
Njut av dina nybakade baguetter! De är perfekta att avnjuta som de är eller att använda i olika rätter.