Bruna bönor
Recept: Bruna bönor
Ingredienser:
- 500 g bruna bönor
- 1 lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 morot
- 1 selleristjälk
- 1 laurablad
- Ca 500 ml grönsaksbuljong
- 1 msk tomatpuré
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
Tillagning:
- Blötlägg bönorna över natten i rikligt med vatten. Häll av vattnet och skölj väl.
- Skala och hacka lök, vitlök, morot och selleri.
- Fräs lök, vitlök, morot och selleri i en stor kastrull med lite olja.
- Tillsätt laurablad, tomatpuré, timjan och paprikapulver till kastrullen och stek i ytterligare någon minut.
- Tillsätt bönorna, grönsaksbuljong, salt och svartpeppar till kastrullen och rör om.
- Låt koka upp och sänk sedan värmen till låg. Låt bönorna sjuda i ca 1,5 - 2 timmar tills de är mjuka och genomkokta.
- Servera de bruna bönorna varma tillsammans med nykokt ris och en sallad för en komplett måltid.
Tips:
Du kan även addera kokt falukorv eller fläsklägg för extra smak.