Fiskgratäng
Recept: Fiskgratäng
Ingredienser:
400g vit fiskfilé (t.ex. lax eller torsk)
2dl skalade räkor
1 st purjolök
2 st morötter
2 dl färsk spenat
2 dl riven ost
2 dl vispgrädde
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 tsk fiskbuljong
Salt och peppar efter smak
Gör så här:
- Skölj och skär purjolöken och morötterna i tunna skivor.
- Smält smöret i en stor stekpanna och stek purjolök, morötter och spenat i ca 5 minuter tills de är mjuka.
- Strö över vetemjöl och fiskbuljong och rör om väl.
- Tillsätt vispgrädde och låt såsen koka upp under omrörning tills den tjocknar. Smaka av med salt och peppar.
- Skär fisken i mindre bitar och lägg i en ugnssäker form. Lägg även i räkorna.
- Häll såsen över fisken och räkorna och strö över den rivna osten.
- Gratinera i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter tills fisken är genomstekt och osten har fått fin färg.
Servtips: Servera fisken gratängen tillsammans med kokt potatis eller klyftpotatis och en fräsch sallad.