Citronkladdkaka med maräng
Citronkladdkaka med maräng
Ingredienser:
- 200g smör
- 3 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 ägg
- 1 citron (saft och rivet skal)
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- Maräng:
- 3 äggvitor
- 1 dl strösocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant.
- Smält smöret och låt det svalna något.
- Vispa ihop smör, strösocker, vaniljsocker och ägg i en bunke.
- Riv skalet från citronen och pressa ut saften. Tillsätt citronsaft och rivet skal i bunken och blanda väl.
- Tillsätt vetemjöl, bakpulver och salt i bunken och rör om tills smeten är slät.
- Häll smeten i den förberedda formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Kakan ska vara kladdig inuti.
- Under tiden kan du göra marängen. Vispa äggvitorna till fast skum i en ren skål. Tillsätt strösockret lite i taget under fortsatt vispning tills marängen är blank och stadig.
- Ta ut kladdkakan ur ugnen och bred marängen över den. Grädda i ytterligare 10 minuter eller tills marängen är lätt gyllenbrun.
- Låt kakan svalna helt i formen innan du serverar den.
Tips: Servera kladdkakan med maräng tillsammans med lite färsk frukt eller vispad grädde för en extra festlig touch!