Flädermoussetårta med jordgubbsgelé
Flädermoussetårta med jordgubbsgelé
Ingredienser:
- 200 g digestivekex
- 100 g smör (smält)
- 400 ml vispgrädde
- 250 g mascarponeost
- 100 g florsocker
- Saft från 1 citron
- 4 gelatinblad
- 300 g jordgubbar
- 3 dl vatten
- 3 msk flädersaft
- 3 msk socker
Gör så här:
- Mixa digestivekexen till smulor i en matberedare.
- Tillsätt smält smör och blanda väl.
- Tryck ut smulblandningen i botten av en springform och ställ in i kylen för att stelna.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter för att mjukna.
- I en skål, vispa grädden tills den är fluffig och fast.
- I en annan skål, vispa mascarpone, florsocker och citronsaft tills det är väl blandat.
- Värm upp 3 dl vatten i en kastrull och tillsätt socker och flädersaft. Rör om tills sockret har lösts upp.
- Ta kastrullen från värmen och tillsätt de mjuknade gelatinbladen. Rör om tills gelatinet har lösts upp helt.
- Häll geléblandningen över de färdigställda jordgubbarna och blanda försiktigt.
- Vänd sedan ner grädden och mascarponesmeten i geléblandningen tills allt är väl blandat.
- Häll smeten över digestivebotten i springformen och jämna till ytan.
- Ställ tårtan i kylskåpet och låt den stelna i minst 4-5 timmar, eller över natten.
- Dekorera med färska jordgubbar och servera kylskåpskall.