Syltade tomater
Syltade tomater
Ingredienser:
- 1 kg körsbärstomater
- 2 dl vitvinsvinäger
- 2 dl socker
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpepparkorn
- 1 tsk torkad oregano
- 2 vitlöksklyftor
- 1 liten rödlök
- Olivolja
Gör så här:
- Tvätta och skär ett kryss i toppen av varje tomat.
- Koka upp vatten i en kastrull och blanchera tomaterna i cirka 30 sekunder.
- Skölj tomaterna i kallt vatten och dra av skalet.
- Skär vitlöksklyftorna och rödlöken i tunna skivor.
- Lägg tomaterna, vitlök, rödlök, vinäger, socker, salt, pepparkorn och oregano i en kastrull.
- Värm upp blandningen på medelhög värme och låt den koka i cirka 10 minuter.
- Skumma bort skummet från ytan under kokningen.
- Häll upp tomaterna i väl rengjorda burkar och fyll på med vätskan från kastrullen.
- Fyll burkarna nästan ända upp och toppa med olivolja för att försegla.
- Stäng burkarna tätt och förvara dem i kylskåpet i 1-2 veckor innan servering.
Servera de syltade tomaterna som tillbehör till exempelvis ostbrickan, på en sallad eller som smakrik topping på en pizza.