Galette
Recept på Galette
Ingredienser:
- 250 g vetemjöl
- 125 g smör
- 2 st ägg
- 2 msk socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 dl vatten
- 4 st äpplen
- 2 msk strösocker
- 1 tsk kanel
Gör så här:
- 1. Blanda vetemjöl, smör, ett ägg, socker, vaniljsocker och vatten i en skål.
- 2. Arbeta ihop till en deg och forma den till en boll. Låt degen vila i kylen i cirka 30 minuter.
- 3. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna skivor.
- 4. Ta ut degen ur kylen och kavla ut den till en rund platta på en mjölad yta.
- 5. Lägg äppelskivorna i mitten av degen och strö över strösocker och kanel.
- 6. Vik upp kanterna på degen över äpplena så att det bildas en skål.
- 7. Pensla galetten med uppvispat ägg.
- 8. Grädda galetten i ugnen på 200 grader i cirka 25-30 minuter tills den fått fin färg.
- 9. Ta ut galetten ur ugnen och låt den svalna något innan den serveras.
