Knäckkola
Recept: Knäckkola
Ingredienser:
- 500g strösocker
- 200ml ljus sirap
- 200ml grädde
- 100g smör
- 1 tsk vaniljsocker
Gör såhär:
- Smörj en bakform med smör eller använd bakplåtspapper.
- I en stor kastrull, häll i strösocker, ljus sirap, grädde och smör.
- Värm blandningen på låg till medelhög värme och rör om kontinuerligt tills smöret smälter och sockret löses upp.
- Låt blandningen sedan koka upp och fortsätt att koka i cirka 20-30 minuter, eller tills knäckkolan har nått en önskad konsistens. Rör om då och då för att undvika att det bränner i botten.
- Ta bort kastrullen från värmen och rör i vaniljsocker.
- Häll den varma knäckkolan i den förberedda bakformen och låt den svalna helt innan du skär den i bitar.
- Förvara knäckkolabitar i en lufttät burk eller förpackning.
Tips: För extra smak kan du tillsätta hackade nötter eller choklad i knäckkolan innan den kokas upp.