Långkål
Långkål - en klassisk svensk rätt
Ingredienser:
- 1 kg grönkål
- 100 g smör
- 1 lök
- 2 dl grädde
- 1 dl ströbröd
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Gör så här:
- Skölj grönkålen noggrant och skär bort de grova stjälkarna. Hacka kålen i mindre bitar.
- Skala och hacka löken fint.
- Smält smöret i en stor kastrull och fräs löken tills den blir mjuk och glansig.
- Tillsätt grönkålen till kastrullen och låt den steka med löken i några minuter tills den mjuknar något.
- Slå på grädden och låt rätten koka upp under omrörning.
- Strö över ströbrödet och blanda väl. Låt långkålen småputtra i cirka 20-30 minuter tills den har mjuknat och fått en krämig konsistens.
- Smaka av med salt och svartpeppar.