Klassiska kåldolmar
Klassiska kåldolmar
Ingredienser:
- 1 stor vitkålshuvud
- 500 g blandfärs (halvt nötkött, halvt fläskkött)
- 1 dl ris (okokt)
- 1 lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 1 ägg
- 1 dl ströbröd
- 2 msk smör
- 2 dl köttbuljong (eller vatten)
- 1 dl grädde
- 1 msk tomatpuré
- 1 tsk socker
- Salt och peppar efter smak
Gör så här:
- Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen och låt det svalna.
- Ta bort de största bladen från vitkålshuvudet och blanchera dem i saltat vatten tills de är mjuka. Lägg dem i iskallt vatten för att stoppa tillagningen.
- Blanda färsen med den finhackade löken, pressad vitlök, ägg, ströbröd och det kokta riset. Krydda med salt och peppar.
- Lägg en klick av färsblandningen på varje kålblad och vik ihop dem till paket.
- Smält smöret i en stor stekpanna och stek kåldolmarna på medelhög värme tills de får fin färg runt om. Ta upp dem och lägg åt sidan.
- Blanda köttbuljongen, grädden, tomatpuré och socker i stekpannan. Lägg tillbaka kåldolmarna i pannan och låt dem sjuda under lock i cirka 45-60 minuter, eller tills de är genomkokta och smakrika.
- Servera kåldolmarna med kokt potatis, lingonsylt och eventuellt lite skirat smör.