Mamma Kerstins köttbullar med löksoppa
Mamma Kerstins Köttbullar med Löksoppa
Ingredienser:
- 500g köttfärs
- 1 dl ströbröd
- 1 dl mjölk
- 1 litet lök, finhackad
- 1 ägg
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 2 msk smör
- 5 dl vatten
- 2 lökar, skivade
- 2 msk vetemjöl
- 2 msk balsamvinäger
- 1 tsk socker
- salt och peppar efter smak
Tillagning:
- Lägg ströbröd och mjölk i en skål och låt det svälla i ca 10 minuter.
- Blanda sedan köttfärs, lök, ägg, salt och peppar i en stor skål.
- Tillsätt även den svällda ströbrödsblandningen och blanda väl.
- Forma små köttbullar med hjälp av händerna.
- Smält smöret i en stor stekpanna och stek köttbullarna på medelhög värme tills de är genomstekta och har fått en fin färg.
- Ta ur köttbullarna från stekpannan och lägg åt sidan.
- I samma stekpanna, tillsätt skivad lök och stek tills den blir mjuk och genomskinlig.
- Strö över vetemjöl och rör om för att blanda väl med löken.
- Tillsätt balsamvinäger, socker och vatten i stekpannan.
- Rör om och låt soppa koka upp.
- Lägg tillbaka köttbullarna i stekpannan och sänk värmen.
- Låt soppa sjuda under lock i ca 10-15 minuter.
- Smaka av med salt och peppar efter behov.
- Servera köttbullarna med löksoppan varma.
Detta recept är perfekt för en smakrik och tröstande middag. Mamma Kerstins köttbullar med löksoppa är en populär klassiker som får hela familjen att samlas runt matbordet.