Mjölkfri kola
Recept på Mjölkfri Kola
Ingredienser:
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl socker
- 1 dl kokosmjölk
- 2 msk neutral olja
- 1 tsk vaniljextrakt
- En nypa salt
Gör såhär:
- Blanda sirap, socker och kokosmjölk i en kastrull och sätt på medelhög värme.
- Rör om ordentligt tills sockret har smält och blandningen börjar tjockna.
- Tillsätt olja, vaniljextrakt och en nypa salt. Rör om väl.
- Skruva ner värmen till låg och låt kolasmeten sjuda i ca 30-40 minuter under omrörning då och då.
- Testa kolan genom att ta en klick och lägg den i kallt vatten. Om den stelnar och har en seg konsistens är den klar.
- Ta kastrullen från värmen och häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper.
- Låt kolan svalna helt innan du skär den i små fyrkantiga bitar.
Tips:
Om du vill kan du även smaksätta kolan genom att tillsätta exempelvis hackade nötter, kakao eller havssalt.
Allergiinformation:
Detta recept är fritt från mjölkprodukter och passar därför för personer med laktosintolerans eller mjölkallergi.