Operabakelse
Recept: Operabakelse
Ingredienser:
- 200 g mörk choklad
- 200 g mandelmassa
- 100 g smör
- 100 g socker
- 3 ägg
- 100 g vetemjöl
- 1 dl vispgrädde
- 150 g vit choklad
- Kakaopulver till dekoration
Utförande:
- Smält den mörka chokladen försiktigt över vattenbad eller i en mikrovågsugn.
- Kavla ut mandelmassan tunt och skär den i lagom stora kvadrater som passar som bas till operabakelserna.
- Rör smör och socker mjukt och lägg i äggen, ett i taget. Tillsätt smält choklad och vetemjöl och blanda ordentligt.
- Fyll en spritspåse med smeten och spritsa den försiktigt på mandelmassabitarna.
- Grädda i ugnen på 175°C i ca 15 minuter. Låt dem svalna helt.
- Vispa grädden och lägg den på hälften av kakbitarna.
- Ställ kakorna kallt i kylen i minst 30 minuter.
- Smält vit choklad och bre den på resterande kakbitar. Strö över lite kakaopulver för dekoration.
- Lägg de chokladglaserade kakbitarna på de andra kakbitarna med grädden och pressa ihop lätt.
- Ställ operabakelserna i kylen i cirka en timme innan servering.
Serveringstips:
Operabakelserna passar utmärkt att servera som dessert efter en härlig middag. Kan också avnjutas till en kopp kaffe eller te.