Pepparrotskött med rotfruktsmos och pepparrotssås
Recept: Pepparrotskött med rotfruktsmos och pepparrotssås
Ingredienser:
- 600 g nötkött (t.ex. oxfilé eller entrecote)
- 2 msk riven pepparrot
- 1 tsk dijonsenap
- 2 dl grädde
- 1 msk smör
- Salt och peppar efter smak
- 800 g blandade rotfrukter (t.ex. morötter, palsternacka, rotselleri)
- 2 dl mjölk
- 2 msk smör
- Salt efter smak
Gör så här:
- Börja med att skala och skära rotfrukterna i mindre bitar.
- Koka rotfrukterna i lättsaltat vatten tills de är mjuka, ca 15-20 minuter.
- Häll av vattnet och ånga av rotfrukterna i kastrullen för att bli av med eventuell överflödig vätska.
- Mos rotfrukterna med en potatisstöt eller en potatispress.
- Tillsätt mjölk och smör i moset och blanda väl. Smaka av med salt.
- Salta och peppra köttet efter smak.
- Stek köttet i smör på medelhög värme i cirka 2-3 minuter per sida för mediumstekt. Tiden kan variera beroende på köttets tjocklek och önskad stekningsgrad.
- Ta upp köttet från stekpannan och låt det vila på en tallrik under folie.
- I samma stekpanna, tillsätt pepparrot och dijonsenap och stek i några sekunder under omrörning.
- Tillsätt grädde i stekpannan och låt koka upp under omrörning tills såsen tjocknar något.
- När såsen har nått önskad konsistens, smaka av med salt och peppar.
- Servera pepparrotsköttet med rotfruktsmos och pepparrotssås.