Salt kolasås

Table
  1. Recept: Salt kolasås
    1. Ingredienser:
    2. Gör såhär:

Recept: Salt kolasås

Ingredienser:

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g smör
  • 1 tsk flingsalt

You may also be interested in:  Raggmunk med fläsk

Gör såhär:

  1. 1. Häll sockret i en tjockbottnad kastrull och smält det försiktigt under uppsikt. Låt sockret karamellisera tills det fått en vacker gyllenbrun färg.
  2. 2. Ta kastrullen från värmen och tillsätt vispgrädde, lite i taget, samtidigt som du rör om ordentligt. Var försiktig då det kan fräsa och bubbla upp.
  3. 3. Lägg tillbaka kastrullen på spisen och låt kolasåsen koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen och låt såsen småkoka i cirka 10 minuter. Rör om då och då.
  4. 4. Tillsätt smöret i små bitar och rör om tills det smält helt. Låt såsen koka ytterligare i 5 minuter tills den får en tjock och krämig konsistens.
  5. 5. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner flingsaltet. Blanda väl så att saltet fördelas jämnt.
  6. 6. Häll upp kolasåsen i en burk eller en flaska och låt den svalna helt innan förvaring i kylskåp.
You may also be interested in:  Janssons frestelse

Du kan använda den saltade kolasåsen på glass, pannkakor, fruktsallad eller som fyllning i bakverk. Njut av den salta och söta smaken!

Chimichurri
LÄS
Anna Karlsson

Anna Karlsson

Hej! Jag är Anna Karlsson, en passionerad matälskare, och välkomnar dig till min kreativa matlagning. Här på bloggen delar jag med mig av min kärlek till matlagning och utforskar smakernas värld på ett unikt sätt. Från traditionella svenska rätter till internationella delikatesser, mitt mål är att inspirera dig att skapa en kulinarisk resa i ditt eget kök. Följ med mig när jag experimenterar, delar med mig av mina bästa recept och skapar mysiga matminnen. Tillsammans kommer vi att få smakerna att dansa och matlagningens magi att blomma - välkommen till mitt virtuella kök!

Go up