Porterstek
Recept: Porterstek
Ingredienser:
- 800 gram nötkött (t.ex. fransyska eller rostbiff)
- 2 lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 2 morötter
- 2 dl porteröl
- 2 dl köttbuljong
- 1 msk tomatpuré
- 1 msk dijonsenap
- 2 tsk maizena (majsstärkelse)
- Salt och peppar efter smak
- Olja för stekning
Gör så här:
- Skär nötköttet i bitar och salta och peppra dem.
- Hetta upp oljan i en stor gryta och bryn köttet på hög värme så det får fin färg. Ta upp köttet och lägg åt sidan.
- Skala och hacka lökarna grovt, pressa vitlöksklyftorna och skär morötterna i mindre bitar.
- Fräs lök, vitlök och morötter i samma gryta där köttet bryntes tills de mjuknar och får lite färg.
- Tillsätt tomatpuré och dijonsenap och rör om i grytan.
- Tillsätt sedan köttet tillbaka i grytan och häll i porteröl och köttbuljong. Rör om och låt allt puttra på låg värme i ca 1,5-2 timmar, tills köttet är mört.
- Blanda maizena med lite vatten och häll i grytan för att tjocka såsen. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.
- Servera din läckra Porterstek med kokt potatis och en sallad.
Detta recept på Porterstek ger ca 4 portioner.