Rågbröd
Recept på Rågbröd
Ingredienser:
- 500g rågmjöl
- 500g vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1 tsk jäst
- 5 dl vatten
Gör såhär:
- Blanda rågmjöl, vetemjöl och salt i en stor skål.
- Smula ner jästen i mjölblandningen och blanda väl.
- Tillsätt vatten och knåda degen tills den blir elastisk och lätt att hantera.
- Täck över skålen med en bakduk och låt degen jäsa i ungefär 1 timme, eller tills den har dubblat sin storlek.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Värm upp en stekpanna utan fett.
- Forma degen till en limpa och lägg den i den varma stekpannan. Grädda limpan i 30 minuter.
- Ta ut brödet och låt det svalna på ett galler.
Tips: Servera rågbrödet med valfria pålägg, som ost, skinka eller sylt. Det är även gott med smör och en kopp varm dryck!