Rustikt bröd med tranbär
Rustikt bröd med tranbär
Ingredienser:
- 500 gram vetemjöl
- 10 gram jäst
- 2 teskedar salt
- 1 matsked socker
- 1,5 dl ljummet vatten
- 1,5 dl torkade tranbär
Gör så här:
- Blanda vetemjöl, jäst, salt och socker i en bunke.
- Tillsätt ljummet vatten och rör om till en deg.
- Knåda degen på ett mjölat bakbord i cirka 10 minuter tills den är elastisk och smidig.
- Tillsätt tranbär och fortsätt knåda degen tills tranbären är jämnt fördelade.
- Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i cirka 1,5 timmar, tills den har dubblats i storlek.
- Sätt ugnen på 225 grader Celsius.
- Ta upp degen på bakbordet och forma den till en rund eller avlång limpa.
- Lägg brödet på en bakplåt med bakplåtspapper.
- Strö lite mjöl över brödet och skär ett par snitt i toppen.
- Grädda brödet i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter, tills det är gyllene och låter ihåligt när man knackar på undersidan.
- Låt brödet svalna på ett galler.
- Servera det rustika brödet med tranbär och njut!