Solbullar från Fårö
Recept på Solbullar från Fårö
Ingredienser:
- 500g vetemjöl
- 50g socker
- 10g jäst
- 2,5dl mjölk
- 50g smör
- 1 ägg
- 1 tsk kardemumma
- 1 nypa salt
Gör så här:
- 1. Smula jästen och blanda den med lite av mjölken i en stor bunke.
- 2. Värm resten av mjölken tillsammans med smöret tills det smälter.
- 3. Tillsätt socker, kardemumma och salt i bunken och rör om.
- 4. Häll i den smälta smör- och mjölkblandningen och rör om.
- 5. Tillsätt ägget och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en deg.
- 6. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
- 7. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig.
- 8. Dela degen i ca 10-12 bitar och forma till bullar.
- 9. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
- 10. Sätt ugnen på 225 grader och grädda bullarna i ca 10-12 minuter tills de är gyllenbruna.
- 11. Låt bullarna svalna på ett galler och servera dem gärna med lite smör och sylt.