Plommonchutney med ingefära och chili
Recept: Plommonchutney med ingefära och chili
Ingredienser:
- 1 kg mogna plommon
- 200 g socker
- 2 dl äppelcidervinäger
- 1 st lök, finhackad
- 3 cm färsk ingefära, riven
- 2 st röda chili, finhackade
- 1 tsk salt
Gör så här:
- Skölj plommonen och ta bort kärnorna. Skär dem i mindre bitar.
- I en stor kastrull, blanda plommon, socker, äppelcidervinäger, lök, ingefära, chili och salt. Rör om väl.
- Koka upp blandningen på medelhög värme och rör om då och då. Sänk sedan värmen och låt småkoka tills chutneyn tjocknar. Det tar cirka 1 timme.
- Smaka av chutneyn och tillsätt eventuellt mer socker eller chili, beroende på hur stark och söt du vill ha den.
- Häll upp chutneyn i varma, väl rengjorda glasburkar och förslut dem direkt. Låt svalna helt innan du förvarar dem i kylskåp.
Tips: Chutney kan användas som smakförhöjare till både kött och grönsaker, eller som ett tillbehör till ostbrickan.