Topfenstrudel – strudel med kvarg
Recept: Topfenstrudel – strudel med kvarg
Ingredienser:
- 500g strudeldeg
- 250g kvarg (topfen)
- 100g socker
- 50g smör
- 1 ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 1dl russin (valfritt)
- 1msk rumsvarmt smör (till pensling)
- Pärlsocker (till dekoration)
Tillagning:
- Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något.
- I en stor skål, blanda kvarg, socker, ägg och vaniljsocker tills det är väl kombinerat.
- Tillsätt det smälta smöret och blanda igen.
- Om du vill, tillsätt russinen och blanda väl.
- Rulla ut strudeldegen på en mjölad yta och bred kvargblandningen jämnt över degen.
- Rulla försiktigt ihop strudeln och placera den på en bakplåtspapperklädd plåt.
- Pensla strudeln med rumsvarmt smör och strö pärlsocker över toppen.
- Grädda i en förvärmd ugn på 180 grader i cirka 30 minuter, eller tills strudeln är gyllene och genomgräddad.
- Ta ut strudeln från ugnen och låt den svalna något innan du serverar.
Servering:
Servera Topfenstrudel varm eller vid rumstemperatur. Det är gott att servera den med vispad grädde, vaniljsås eller en kula vaniljglass.