Vaniljmunkar
Recept: Vaniljmunkar
Ingredienser:
- 500g vetemjöl
- 50g socker
- 10g vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 2 ägg
- 2 dl mjölk
- 50g smält smör
Gör så här:
- Blanda vetemjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och salt i en stor skål.
- Vispa äggen i en annan skål och häll i mjölk och smält smör. Rör om väl.
- Häll ägg- och mjölblandningen i den stora skålen med de torra ingredienserna. Blanda till en jämn smet.
- Värm upp olja i en kastrull eller fritös till ca 180°C.
- Skeda i smeten i små bollar och lägg ner i den heta oljan. Stek dem tills de blir gyllenbruna, ungefär 3-4 minuter per sida.
- Ta upp munkarna och låt dem rinna av på ett papper.
- Pudra munkarna med florsocker innan servering.
Tips:
Var försiktig när du hanterar den heta oljan. Det kan vara bra att använda en tång eller hålslev för att lägga ned och ta upp munkarna i kastrullen.