Vegansk Janssons frestelse
Vegansk Janssons frestelse
Ingredienser:
- 800 g potatis
- 2 stora gula lökar
- 2 msk vegansk smör
- 200 g vegansk ansjovis
- 2 dl havregrädde
- 1 tsk krossad svartpeppar
- 1 dl ströbröd
- 2 msk olivolja
Gör så här:
- Skala och skiva potatisen och löken i tunna skivor.
- Smält det veganska smöret i en stekpanna och fräs löken tills den blir mjuk och genomskinlig.
- Tillsätt den veganska ansjovisen och låt den smälta ner något.
- Lägg hälften av potatisen i en ugnsfast form och toppa med hälften av lök- och ansjovisblandningen.
- Upprepa med resten av ingredienserna, avslutande med lök- och ansjovisblandningen.
- Häll över havregrädden och strö över krossad svartpeppar.
- Blanda ströbrödet med olivolja och strö över gratängen.
- Grädda i ugnen på 200°C i cirka 40 minuter, tills gratängen fått fin färg och potatisen är mjuk.
- Ta ut från ugnen och låt vila några minuter innan servering.
Servera den veganska Janssons frestelsen som huvudrätt tillsammans med en fräsch sallad eller som en sidorätt till exempelvis vegobullar.