Älgfärsbullar i gräddsås med ostronskivling
Recept: Älgfärsbullar i gräddsås med ostronskivling
Ingredienser:
- 500g älgfärs
- 1 ägg
- 1 dl ströbröd
- 1 dl mjölk
- 1/2 lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk torkad rosmarin
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- 500g färsk ostronskivling, skivad
- 3 dl grädde
- 2 msk smör
- Salt och svartpeppar efter smak
- Färsk persilja för garnering
Gör såhär:
- I en stor skål, blanda älgfärs, ägg, ströbröd, mjölk, lök, vitlök, timjan, rosmarin, salt och svartpeppar. Blanda väl tills alla ingredienser är väl kombinerade.
- Forma älgfärsblandningen till små bollar, cirka 2-3 cm i diameter.
- Hetta upp smör i en stekpanna på medelhög värme. Stek älgfärsbullarna tills de är genomstekta och har fått en fin gyllenbrun färg på alla sidor. Ta upp bullarna ur pannan och lägg dem åt sidan att vila.
- I samma stekpanna, stek ostronskivlingsskivorna tills de är mjuka och har fått lite färg. Ta ut skivlingarna ur pannan och ställ åt sidan.
- I samma stekpanna, tillsätt grädden och låt den koka upp. Sänk värmen och låt såsen sjuda i några minuter tills den tjocknar något.
- Tillsätt stekt ostronskivling och älgfärsbullarna till såsen. Rör om försiktigt så att alla ingredienser täcks av såsen. Smaka av med salt och svartpeppar efter behov.
- Låt rätten sjuda på låg värme i ytterligare 5-10 minuter så att smakerna blandas väl.
- Servera älgfärsbullarna i gräddsås med ostronskivling varma, garnerade med färsk persilja.