Babka med saffran och choklad

Table
  1. Babka med saffran och choklad
    1. Ingredienser:
    2. Gör så här:

Babka med saffran och choklad

Ingredienser:

  • 500 g vetemjöl
  • 100 g smör
  • 50 g socker
  • 1 dl mjölk
  • 1 paket jäst
  • 2 ägg
  • 1 nypa salt
  • 1 paket saffran (0,5 g)
  • 100 g mörk choklad

Gör så här:

  1. Smula jästen i en stor skål och blanda med 1 dl ljummen mjölk.
  2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt saffran. Blanda tills saffranet har löst sig.
  3. Tillsätt det smälta smöret med saffran, socker, salt och ägg till jästblandningen.
  4. Tillsätt vetemjöl gradvis och knåda degen till en smidig massa.
  5. Täck skålen med en kökshandduk och låt degen jäsa i 1-2 timmar, eller tills den har dubblats i storlek.
  6. Knåda degen några gånger och dela den i två delar.
  7. Kavla ut den första degen till en rektangel på en mjölad yta.
  8. Strö över den krossade chokladen på degen.
  9. Rulla ihop degen till en tajt rulle och upprepa med den andra degen.
  10. Trassla ihop de två degarna så att chokladen blandas. Forma degen till en snygg spiral.
  11. Placera babkan i en brödform och täck med en kökshandduk. Låt den jäsa ytterligare i 30 minuter.
  12. Värm ugnen till 180°C.
  13. Pensla babkan med uppvispat ägg och baka i ugnen i ca 35-40 minuter, eller tills den är gyllenbrun.
  14. Ta ut babkan från ugnen och låt den svalna i formen innan du skär och serverar.
You may also be interested in:  Krämig carbonara

Servera babkan som en härlig fikakaka eller som en lyxig dessert. Den saffransdoftande degen tillsammans med den söta chokladen gör denna babka till en riktig smakupplevelse!

Morotsmarmelad med ingefära
LÄS
Anna Karlsson

Anna Karlsson

Hej! Jag är Anna Karlsson, en passionerad matälskare, och välkomnar dig till min kreativa matlagning. Här på bloggen delar jag med mig av min kärlek till matlagning och utforskar smakernas värld på ett unikt sätt. Från traditionella svenska rätter till internationella delikatesser, mitt mål är att inspirera dig att skapa en kulinarisk resa i ditt eget kök. Följ med mig när jag experimenterar, delar med mig av mina bästa recept och skapar mysiga matminnen. Tillsammans kommer vi att få smakerna att dansa och matlagningens magi att blomma - välkommen till mitt virtuella kök!

Go up