Babka med saffran och choklad
Babka med saffran och choklad
Ingredienser:
- 500 g vetemjöl
- 100 g smör
- 50 g socker
- 1 dl mjölk
- 1 paket jäst
- 2 ägg
- 1 nypa salt
- 1 paket saffran (0,5 g)
- 100 g mörk choklad
Gör så här:
- Smula jästen i en stor skål och blanda med 1 dl ljummen mjölk.
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt saffran. Blanda tills saffranet har löst sig.
- Tillsätt det smälta smöret med saffran, socker, salt och ägg till jästblandningen.
- Tillsätt vetemjöl gradvis och knåda degen till en smidig massa.
- Täck skålen med en kökshandduk och låt degen jäsa i 1-2 timmar, eller tills den har dubblats i storlek.
- Knåda degen några gånger och dela den i två delar.
- Kavla ut den första degen till en rektangel på en mjölad yta.
- Strö över den krossade chokladen på degen.
- Rulla ihop degen till en tajt rulle och upprepa med den andra degen.
- Trassla ihop de två degarna så att chokladen blandas. Forma degen till en snygg spiral.
- Placera babkan i en brödform och täck med en kökshandduk. Låt den jäsa ytterligare i 30 minuter.
- Värm ugnen till 180°C.
- Pensla babkan med uppvispat ägg och baka i ugnen i ca 35-40 minuter, eller tills den är gyllenbrun.
- Ta ut babkan från ugnen och låt den svalna i formen innan du skär och serverar.
Servera babkan som en härlig fikakaka eller som en lyxig dessert. Den saffransdoftande degen tillsammans med den söta chokladen gör denna babka till en riktig smakupplevelse!