Bön- och majsburgare
Recept: Bön- och majsburgare
Ingredienser:
- Burk med kokta svarta bönor (400 g)
- Majs (ca 200 g, färsk eller från burk)
- 1 liten lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 1 ägg
- 1 dl ströbröd
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk spiskummin
- Salt och svartpeppar efter smak
- Hamburgerbröd och tillbehör (sallad, tomat, lök, sås)
Gör så här:
- Mixa de svarta bönorna och majsen i en matberedare tills det blir en grov puré.
- Stek löken och vitlöken i lite olja tills de blir mjuka och genomskinliga.
- I en stor skål, blanda bön- och majspurén, stekt lök, vitlök, ägg, ströbröd, paprikapulver, spiskummin, salt och svartpeppar.
- Forma smeten till burgare och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper.
- Ställ plåten i kylen i minst 30 minuter för att låta burgarna sätta sig.
- Grilla eller stek burgarna på medelhög värme i ca 4-5 minuter på varje sida, eller tills de får en fin gyllene färg.
- Servera burgarna i hamburgerbröd tillsammans med valfria tillbehör som sallad, tomat, lök och din favoritsås.
Tips:
För extra smak och konsistens kan du tillsätta andra ingredienser i smeten som t.ex. riven ost, hackade örter eller dina favoritkryddor.
Var också noga med att trycka ut eventuell överflödig vätska från bön- och majspurén för att undvika kladdiga burgare.